AVIATIKA Katonai repülés

AVIATIKA Katonai repülés

A felújított Tu-160 Blackjack szuperszonikus bombázó

2024. szeptember 01. - AVIATIKA

Oroszország az Ukrajna folyamatos inváziója közepette küzd katonai készleteinek feltöltésével. Vlagyimir Putyin elnök most mutatták a modernizált Tu-160 Blackjack bombázó továbbfejlesztett változatát, amelyet "Fehér Hattyúnak" neveznek.

Ez a gép a szovjet korszak modernizált szuperszonikus stratégiai bombázója most új hajtóművekkel, fegyverrendszerekkel és olyan fejlett funkciókkal rendelkezik, mint az „üveg pilótafülke” állítják a fejlesztők.

Annak ellenére, hogy a Kreml azt állítja, hogy megnövelt képességekkel rendelkezik, továbbra i bizonytalan, hogy a legújabb Tu-160-as iteráció megfelel-e az Egyesült Államok és Kína által a növekvő globális feszültségek közepette fejlesztett modern bombázógépek szintjének.

Az új Tu-160 Fehér Hattyú bombázó  - Oroszország legújabb katonai szerencsejátéka

Oroszország ukrajnai inváziója közepette küzd a harckocsik, lőszerek és gyalogsági harcjárművek készleteinek feltöltésével. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban kitart amellett, hogy Moszkva védelmi ipara a kudarcok ellenére is robusztus. Valójában az orosz tisztviselők nemrég debütáltak a Tu-160 (NATO kód: Blackjack) bombázó továbbfejlesztett változatával.

Putyin az év elején repült az egyik ilyen új, Fehér Hattyúnak nevezett repülőgéppel. A Kreml által közzétett felvételeken Putyin a Blackjack pilótaülésében helyezkedik el.

Bemutatjuk a Tu-160 bombázót

Az Oroszország által manapság bevetett katonai rendszerekhez hasonlóan a Tu-160-as bombázó is a szovjet korszakban repült először. A szuperszonikus stratégiai nehézbombázót úgy alakították ki, hogy kielégítse a szovjet igényt egy olyan fejlett bombázó iránt, amely 2,3 Mach sebességet meghaladó sebességre képes. Amikor a Tu-160-as szolgálatba állt a szovjet légierőnél, ez volt az utolsó stratégiai bombázó, amelyet a Szovjetunió összeomlása előtt terveztek.

A szovjet éra Tu-160-as bombázóinak újraélesztésére irányuló erőfeszítések a 2000-es évek elején kezdődtek, amikor az orosz védelmi minisztérium beleegyezett 15 meglévő repülőgépváz modernizálásába.

Az újra bevezetett bombázók új, nagy hatótávolságú H-555-ös hagyományos cirkálórakétákat használhattak, de nem korszerűsítették őket fejlett repüléselektronikával az eredeti terveknek megfelelően. A repülőgép fegyverterében a szilárd tüzelőanyaggal működő H-15P indítószerkezetei találhatók. Ez a rendszer az Air Force Technology szerint akár nukleáris robbanófejjel, akár hagyományos 250 kilogrammos robbanófejjel is szerelhető.

Mennyire fejlett az új Tu-160?

A legújabb Tu-160-as változat állítólag új fegyvereket és hajtóműveket, valamint digitális kijelzőket és egyéb fejlesztéseket tartalmaz.

A Rostec vezérigazgatója azt állítja, hogy a bombázón található rendszerek és berendezések túlnyomó többsége kifinomultabb lesz, mint az eredeti Tu-160-asoké volt. A Tass szerint Szergej Csemezov hozzátette: "A Tu-160-as gyártásának újraindítása komoly feladat volt a Rostec összes leányvállalata számára. A tervdokumentációt a legszűkebb határidőn belül teljesen digitalizáltuk. A titán alkatrészek vákuumhegesztési technikáját pontosítottuk, és a repülőgépváz-egységek gyártása ma már magabiztosan kijelenthetjük, hogy minden tekintetben sikerült.”

 

Moszkva erőfeszítései egy fejlett új bombázó felállítására egybeesnek Amerika következő generációs B-21 Raider programjával és Kína következő generációs H-20 Xi'an bombázó programjával.  A Kreml jelentős technikai modernizációról beszél, de megfigyelők szerint ez a legújabb Tu-160-as iteráció nem biztos, hogy annyira modern, mint ahogy azt Moszkva állítja. A Szu-34-es és a Szu-35-ös harci gépek elektronikai hadviselési rendszeri nem biztosítanak védelmet a nyugati légvédelmi rendszerekkel szemben, és amíg az orosz gépeken nyugati gyártmányú GPS-eket használnak nehéz megmagyarázni a magas fejlettségi szintet.

Dobos Endre

Kép: Tupolev.ru

A bejegyzés trackback címe:

https://aviatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9218482503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása