AVIATIKA Katonai repülés

AVIATIKA Katonai repülés

A kognitív elektronikai hadviselés lehetőségei

2024. szeptember 23. - AVIATIKA

Az Egyesült Államok légiereje a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást hasznosító új "kognitív" képességekkel kívánja kiegészíteni az F-15-ös vadászgép különböző változataihoz készülő elektronikai hadviselési rendszereket, amely koncepció széles körben kognitív elektronikai hadviselésként ismert. Úgy tűnik a fejlesztés alatt álló Eagle Passzív-Aktív Figyelmeztető Túlélő Rendszer (Eagle Passive/Active Warning Survivability System EPAWSS) a legvalószínűbb jelölt a szolgálatban álló F-15E Strike Eagle és az új F-15EX számára.

A kognitív elektronikai hadviselés, mint általános fogalom, az elektronikai hadviselés különböző aspektusainak automatizálására és egyéb módon történő felgyorsítására törekszik, beleértve az új ellenintézkedések gyors kifejlesztését, esetleg valós időben.

Az Ohio állambeli Wright Patterson légibázison található Légierő Életciklus Menedzsment Központ (Air Force Life Cycle Manager Center AFLCMC) 2021 március 11-én adta ki a szerződéskötési felhívást az F-15-ös változatok kognitív elektronikai hadviselési képességeinek kiegészítéséről.

Ez jól illeszkedik az Eagle Passzív-Aktív Figyelmeztető Túlélő Rendszer (EPAWSS) fejlesztésének és üzembe helyezésének ütemtervébe, amely végül az Air Force F-15E és F-15EX repülőgépeinek alapfelszereltsége lesz. Az Eagle passzív-aktív figyelmeztető túlélő rendszer (EPAWSS) kezdeti működési tesztelése és értékelése 2023-ban kezdődött, ott várhatóan döntést született az elektronikai hadviselési csomagok teljes szériagyártásáról.

Az Eagle passzív-aktív figyelmeztető túlélő rendszer (EPAWSS) egy teljesen digitális önvédelmi rendszer, amely az F-15E vadászgépen működő AN/ALQ-135 Taktikai Elektronkai Harc Rendszer (Tactical Electronic Warfare System TEWS) helyettesítésére szolgál. Noha pontos képességei szigorúan titkosak, tudjuk, hogy az új programcsomag különféle ellenséges radarok elektromágneses sugárzását képes észlelni, kategorizálni és földrajzi helyzetüket meghatározni. Ezután rangsorolja, hogy melyek jelentik a legnagyobb fenyegetést, majd elektronikai zavarást és egyéb ellenintézkedéseket alkalmazhat ellenük.

A gyártó BAE Systems szerint a rendszer támadó és védekező elektronikai hadviselési lehetőségeket biztosít a pilóták és a repülőgépeik számára. Az Eagle passzív-aktív figyelmeztető túlélő rendszer (EPAWSS) teljesen integrált radarbesugárzás figyelmeztető, földrajzi helymeghatározást és helyzetismeretet biztosító egység, amely önvédelmi megoldásokat kínál a felszíni és légi fenyegetések észlelésére és legyőzésére jelsűrű, erősen védett ellenséges környezetben.

Ez a rendszer kihasználja a mai számítástechnikai, vevő- és adótechnológiák előnyeit annak érdekében, hogy gyorsabb, intelligensebb választ adjon a fenyegetésekre, és hatékonyabban reagáljon a pilóta számára.

Minden jel szerint az Eagle passzív-aktív figyelmeztető túlélő rendszer (EPAWSS) magasan automatizált módon működik, mely ideálisan alkalmassá tenné a kognitív elektronikai hadviselési képességek integrálására.

A kognitív elektronikai támogatási és támadási technológiák kivizsgálják, megoldják az adaptív, agilis, kétértelmű és referencia könyvtáron kívüli komplex sugárzók zavarjeleit, amelyek együtt jelennek meg a háttérzajokkal.

Ez a laikus kifejezéssel azt jelenti, hogy a légierő mesterséges intelligenciát akar használni annak érdekében, hogy lehetővé tegye az elektronikai hadviselési rendszerei számára, hogy jobban el tudják látni alapvető funkcióikat, még akkor is, ha az általuk érzékelt jelek nincsenek a programozott referencia adatbázisban, vagy zavaros módon érkeznek, esetleg azért, mert új vagy szokatlan módon sugározzák ki, vagy csak összekeverednek más jóindulatú elektromágneses sugárzással.

Az ötlet az, hogy a fejlett algoritmusok legalább bizonyos mértékig képesek lennének automatikusan reagálni ezekre a kihívásokra, és azon dolgoznának, hogy a meglévő adatok alapján legalább kategorizálják az új jeleket, vagy észrevegyék a fenyegető jeleket a rendetlenségben és mindezt valós időben.

Ami a légi elektronikai hadviselési csomagokat illeti, a jelenlegi helyzet az, hogy csak a bennük programozott referencia jelekkel tudnak dolgozni. Ez magában hordozza annak kockázatát, hogy kevésbé hatékonyak lehetnek, ha korábban nem ismert fenyegetésekkel, például új radarral találkoznak egy küldetés során. Még egy ilyen új ellenséges rendszer feltárása után is a hírszerzési elemzőknek és mérnököknek általában nem elhanyagolható időre van szükségük ahhoz, hogy információkat gyűjtsenek róla, majd frissítsék a meglévő ellenintézkedéseket, hogy reagálni tudjanak rá.

A kognitív elektronikai hadviselés utat mutat e folyamat alapvető megváltoztatásához. A remény az, hogy ez a technológia végül lehetővé teszi, hogy az elektronikai hadviselési rendszer által a korábban ismeretlen jelekkel kapcsolatban felhalmozott új információkat gyorsan teljesen új ellenintézkedésekké vagy egyéb képességekké alakítsák át. Ez az a gyors EW újraprogramozási képesség, amelyről a légierő életciklus menedzser központ (AFLCMC) szerződéskötési felhívása szólt.

Ennek a képességnek az egyik korai változata magában foglalhat egy olyan csomagot, mint az Eagle passzív-aktív figyelmeztető túlélő rendszer (EPAWSS), amely önmagában azonosítja az új jeladatokat, automatikusan elvégzi a kezdeti elemzést, majd különféle hálózatokon továbbítja azokat a földi személyzetnek. Ezek a szakemberek azután azonnal elkezdik az érzékelt jelek további elemzését, és ha szükséges, elkezdhetik kidolgozni a lehetséges megoldásokat az új fenyegetésekre.

Ennek a koncepciónak az abszolút "szent grálja" az elektronikai hadviselés programcsomag, amely mindezt belsőleg, valós időben képes megtenni. Ami a repülőgépen található rendszert illeti, ez azt jelentené, hogy a bevetés során, ha egy teljesen új elektronikai fenyegetés bukkanna fel, a fedélzeti berendezés azonnal elkezdhet dolgozni a zavaró rendszerének az átprogramozásán, hogy a lehetséges leghatékonyabb módon reagálhasson. Az AFLCMC szerződés olyan technológiát követelt, amely nyitott arra, hogy az idő előrehaladtával bővíteni tudja a képességeit.

Ami konkrétan az EPAWSS-t illeti, a BAE Systems már végzett némi munkát a kognitív elektronikai hadviselés képességeivel kapcsolatban a különálló Adaptive Radar Countermeasures[1] (ARC) projekt részeként, amelyet a Pentagon Védelmi Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) vezetett. A fejlesztési program 2. fázisában a BAE sikeresen bemutatta, hogy képesek jellemezni és adaptív módon leküzdeni a fejlett fenyegetéseket.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy amellett, hogy olyan típusú algoritmusokat kell kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik ezt a fajta képességet, jelentős feldolgozási teljesítményt igényelne bármilyen rövid munkavégzés. Már külön munka folyik kompaktabb számítógépek fejlesztésén, amelyek képesek nagy mennyiségű adatfeldolgozásra, különös tekintettel a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek futtatására. A légierő a Lockheed Martinnal együttműködve most azt is vizsgálja, hogy miként lehet a vadászgépet hálózaton keresztül összekötni fedélzeten kívüli kapacitásokkal ilyen feladatok megoldása esetén.

Ezen túlmenően, határozottan fennáll a lehetősége annak, hogy a légierő a nagyrészt szoftveresen definiált kognitív elektronikai hadviselési képességet, amelyet az F-15-ön való használatra kiépített, adaptálja más repülőgépek hasonló rendszereibe, amennyiben azok rendelkeznek a szükséges hardverrel, vagy a hardver elhelyezhető a gépen. A légierő határozott szándéka, hogy a közeljövőben minden F-15-öst ellásson ilyen „játékszabályokat átíró” elektronikai hadviselési képességekkel.

Dobos Endre

Kép: TWZ



[1] Adaptive Radar Countermeasures ARC: adaptív radar ellenintézkedések

A bejegyzés trackback címe:

https://aviatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8418497688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása